10.07.13

Šienapjūtė Dvarčionių pievoje


Praėjusią savaitę Baltijos aplinkos forumas drauge su UAB „Technikos uostas” atstovais biologine įvairove turtingoje Dvarčionių pievoje vykdė bandomąjį-demonstracinį šienavimą ir išbandė ypatingą „Brielmaier” šienapjovę. Šis, neįprastos išvaizdos prietaisas yra skirtas šienauti sunkiai prieinamas, šlapias pievas bei stačius šlaitus. Padidinto pravažumo „Brielmaier” šienapjovė žolę pjauna žirkliniu būdu, kuris nepadaro žalos velėnai ir yra draugiškesnis aplinkai nei įprastos diskinės šienapjovės. Todėl ją galima naudoti ir vertingose, biologine įvairove ir Raudonosios knygos saugomų rūšių buveinėmis išsiskiriančiose pievose. Bėje, talkos metu buvo pastebėta, kaip į aukštesnes žoles pievos pakraštyje sprunka griežlės jauniklis. 

Baltijos aplinkos forumo prižiūrimoje Dvarčionių pievoje šiemet pastebimai padaugėjo kardelių, gausiai suvešėjo valerijonų salelės. Pastarosiomis dienomis pievoje pluša jungtinės Baltijos aplinkos forumo, Lietuvos jaunųjų gamtininkų centro ir Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centro pajėgos. Savanoriai grebia nušienautą žolę, kuria galės mėgautis Lietuvos jaunųjų gamtininkų centro augintiniai – Kamerūno ožkos, lama, asilas, kumeliukas ir kiti žolėdžiai gyvūnai. 

Tinkamai tvarkoma Dvarčionių pieva išsaugos natūralią augaliją ir sudarys palankias salygas joje apsigyventi įvairiausiems gyvūnams, tarp jų ir Lietuvoje retai sutinkamoms, saugomoms jų rūšims.

 

 

 Nuotraukos Žymanto Morkvėno ir Justės Buzelytės.


burberry outlet online