13.10.12

Virš Vilniaus praskrido antiatominis „Greenpeace“ dirižablis (video)


Nepriklausoma pasaulinė aplinkosaugos organizacija „Greenpeace“ Lietuvos visuomenę dar kartą ragina pasakyti NE naujai atominei elektrinei.

Šiandien margaspalvis „Greenpeace“ dirižablis praskrido virš Vilniaus su antiatominiu šūkiu skelbiančiu: „2012 10 14 ATOMINEI – NE“. Aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį į referendumo svarbą ir sekmadienį ragina apsispręsti remiantis faktais, o ne propagandiniais teiginiais.


„Greenpeace“ pasisako prieš naujų atominių elektrinių projektus visame pasaulyje, o taip pat kaimyninėse Baltarusijoje ir Rusijoje. Kiekviena šalis turi pati apsispręsti dėl savo energijos šaltinių, tačiau branduolinės katastrofos nepaiso sienų, todėl Lietuvos priešinimasis kaimynų projektams Baltarusijoje ir Kaliningrade yra suprantamas.

„Lietuvos Vyriausybė klaidina visuomenę teiginiais, kad šis reaktorius bus saugus. Tai tas pats kaip pasistatyti didelę parako statinę ir visiems aplinkui sakyti, kad ji nekelia pavojaus. Niekas šiandien negali šimtui metų į priekį garantuoti stabilumo nei mūsų valstybėje, nei regione“,  – perspėja Kęstutis Navickas, Aplinkosaugos koalicijos pirmininkas.  

„Šiandien Lietuvoje avarijos atveju atominės elektrinės operatoriui numatoma ribota finansinė atsakomybė siekianti kiek daugiau kaip 120 milijonų eurų. Ar tai gali kompensuoti prarastus gyvenimus, namus ir neatitaisomą žalą aplinkai? Lietuvos Vyriausybė ir atominės šalininkai vengia atvirai diskutuoti šiais svarbiais klausimais, nes, matyt, neturi atsakymų“, – sako K. Navickas.

„Svarbu, kad Lietuvos visuomenė suprastų, kad referendume bus sprendžiama ne tik dabartinės kartos ateitis. Sekmadienio sprendimas turės įtakos mažiausiai šimtui metų į priekį – jūsų vaikams ir jų vaikaičiams. Jūs renkatės už juos – gyvenimą nuolatiniame pavojuje ar saugią, šiuolaikinę ateitį”, – perspėja A. Zlatnanska. 

Filmukas apie dirižablio skrydį čia

Foto įspūdžiai akcijos čia www.facebook.com/BEFLithuania


burberry outlet online