10.10.12

„Greenpeace“ akcija Vilniuje: atominė pavojinga – balsuok NE! (video)


Į Lietuvą atvykę nepriklausomos pasaulinės aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“ atstovai perspėjo apie branduolinės energetikos pavojus ir paragino Lietuvos visuomenę balsuoti NE referendume dėl naujos atominės elektrinės šį savaitgalį.

Šiandien „Greenpeace“ savanoriai ant Baltojo tilto Vilniuje pakabino plakatą, kurį prilaikė keturi po tiltu pakibę laipiotojai. Užrašas plakate kvietė referendume pasisakyti prieš pražūtingas branduolines technologijas: „Atominė pavojinga – balsuok NE“.

„Nėra tokio dalyko kaip saugi atominė energetika“, – perspėjo Vilniuje besilankanti „Greenpeace“ atstovė Andrea Zlatnanska. „Mums jau 60 metų kartojama, kad atominė yra saugi, tačiau istorija rodo ką kita. Šios pramonės lobistai nuolat žada, kad avarija neįmanoma – jie taip sakė ir prieš Černobylį, ir prieš Fukušimą – o nelaimės kartojasi visame pasaulyje. Lietuva negali sau leisti tapti dar viena „neįmanoma“ katastrofa“, – sako A. Zlatnanska.

Aplinkosaugininkė taip pat pabrėžia, kad šalyse, kurios atsisako atominės ir renkasi saugias šiuolaikines alternatyvas, visvien lieka neišspręstas ilgaamžių branduolinių atliekų palikimo klausimas. Tai reiškia riziką ir sąnaudas tūkstantmečiams į priekį. „Greenpeace“ teigimu, Lietuva turi pasimokyti iš Vakarų valstybių klaidų ir šokti į judantį energetinio efektyvumo didinimo ir atsinaujinančios energetikos traukinį, kuris gali padėti pasiekti tikrą energetinę nepriklausomybę ir sukurti tvarių „žalių“ darbo vietų.

„Pasakymas, kad sava atominė elektrinė yra kelias į Vakarus yra nesąmonė. Jau seniai nebėra jokios „vakarietiškos“ atominės energetikos. Daugybė vakarų šalių nusisuka nuo šios pavojingos technologijos pradedant Vokietija, Belgija, Šveicarija ir net Prancūzija. Katastrofos paveikta Japonija irgi keičia savo energetikos politikos kryptį. Pasistatę naują atominę elektrinę vis vien liksite priklausomi nuo užsienio tiekėjų, toks dalykas kaip „sava atominė“ neegzistuoja”, – sakė A. Zlatnanska.

Japonijos konsorciumo „Hitachi-GE“ Lietuvoje planuojamas statyti reaktorius kelia tarptautinės bendruomenės susirūpinimą. „Greenpeace“ primena, kad už reaktorius Fukušimoje buvo atsakingos šios bendrovės. Avariją apsunkino techniniai reaktorių trūkumai, apie kuriuos jos žinojo, bet nepašalino ištisus dešimtmečius. Tai patvirtino Japonijos Vyriausybės atlikti katastrofos tyrimai.

„Vyriausybė vengia atominės energetikos kritikos, o Prezidentės raginimą suteikti visuomenei visapusišką informaciją pavertė emocinga propaganda. Pasitelkus Valstybės saugumo departamentą, prieštaravimas vykdomai energetikos politikai tapatinamas su Tėvynės išdavimu. Valstybės lėšomis finansuojama kampanija, kurios metu vienpusiškai pristatomas Visagino atominės elektrinės projektas, tikrai nėra skaidrus ir civilizuotas būdas diskutuoti apie tokio masto ir visuomeninės reikšmės projektus. Tai griauna pilietinę visuomenę ir diskredituoja Lietuvą kaip demokratinę valstybę“, – sako Aplinkosaugos koalicijos pirmininkas Kęstutis Navickas. 

Filmukas iš akcijos čia

Foto įspūdžiai akcijos čia www.facebook.com/BEFLithuania


burberry outlet online