10.04.19

Atvelykį sutik gamtos festivalyje „Vidur girių 2019“ Dzūkijoje


Paskutinį balandžio savaitgalį Dzūkijos nacionaliniame parke vyks jau tradicija tapęs festivalis „Vidur girių“. Jis pakvies lankytojus į bundančios gamtos koncertą, kuriame susilies laužo spragsėjimas, vietinių dzūkų istorijos ir pagrindinių festivalio žvaigždžių – gervių – rytinis koncertas.

„Šiemet festivalio tema – tyli gamtos muzika, tad kviesime lankytojus tylomis tyrinėti gamtą, joje įsibūti, klausytis tylos, ramiai diskutuoti. Ramybė ir tyla – tie dalykai, kurių taip trūksta šiandieniniame skubančiame gyvenime ir kuriuos gali suteikti Dzūkijos nacionalinis parkas,“ – apie renginį pasakoja jo koordinatorė, Baltijos aplinkos forumo specialistė Rita Grinienė.

Šių metų festivalis prasidės jau traukinyje.Maršrutu Vilnius-Marcinkonys 10.20 val. vyksiančiame traukinyje apie gamtos paslaptis pasakos žymiausias Lietuvos gamtos fotografas Marius Čepulis. Marcinkonyse festivalio dalyviai pasiners į pavasario magiją dalyvaudami įvairiose patirtyse gamtoje (vienu metu vyks net keletas veiklų) bei skanaudami dzūkiškų gėrybių – grikinės babkos, pyragaicių ir kitų gardėsių. Populiariausi objektai – Čepkelių raistas bei Meškos šikna taip pat nebus užmiršti. Šiemet pirmą kartą rengiamos diskusijos aktualiomis gamtosauginėmis temomis – miškų kirtimai ir klimato kaita. Dviračių mėgėjai leisis į žygį po Dainavos girias.

Mažieji renginio dalyviai taip pat ras, ką veikti, – rengiamos karūnų ir inkilų gamybos dirbtuvės, vyks įvairūs paukščių pažinimo žaidimai, naudojant natūralias medžiagas bus kuriamas festivalio paveikslas.

„Kaip ir kasmet, kviesime lankytojus atvykti anksčiau ir neskubėti išvažiuoti, pasilikti nakvynei paraistėje. Didesnės tylos ir ramybės trokštantys renginio dalyviai šiemet turės galimybę gauti „Tylos bilietą“ ir nakvoti atokiau esančiose vietovėse mažose grupelėse. Tokią galimybę turės pirmieji 34 užsiregistravusių festivalio dalyvių. Tuo tarpu kitus lankytojus pakviesime įsikurti bendroje stovyklavietėje prie Kastinio ežero ar rinktis kaimo turizmo sodybas. Bendroje stovyklavietėse nakvojančių lauks speciali vakaro programa – dzūkiškos istorijos prie laužo ir naktinių drugelių pažinimo dirbtuvės.

Festivalio erdvėje nebus vienkartinių plastikinių indų, todėl visi renginio dalyviai raginami atsivežti savus. 

Festivalio pagrindinė programa prasideda balandžio 27 d. 13 val. prie Dzūkijos nacionalinio parko lankytojų centro Marcinkonyse (Miškininkų g. 61, Marcinkonių k., Varėnos r.). Negalinčių į festivalį vykti traukiniu renginio organizatoriai ragina rinktis kitą gamtai draugišką transportą – autobusą ar dviratį – arba kooperuotis tarpusavyje ir vykti automobiliais pilnu ekipažu.

Būtina dalyvių registracija.

Pagrindinė renginio programa nemokama, nes festivaliui dalinį finansavimą skyrė Varėnos rajono savivaldybė bei projekto „Natura 2000 tinklo valdymo optimizavimas Lietuvoje” rėmėjai - Europos Sąjungos LIFE programa ir Lietuvos Respublika. Visgi, organizatorių siekis – ilgainiui festivalį rengti be išorinės paramos ir jį plėsti – todėl festivalio lankytojai raginami įsigyti saugomų teritorijų lankytojo bilietą ir taip prisidėti prie būsimų festivalių.

Preliminari renginio programa

Renginio dizainerė - Birutė Stukė.

Svarbi informacija: 

Renginio žemėlapis

Augintiniai:

Į festivalį galite atvykti su augintiniais, tačiau jie privalo nuolat būti su pavadėliu. Jei planuojate apsistoti kaimo turizmo sodyboje, pasiteiraukite, ar šeimininkai priima augintinius.


Kelionė traukiniu:

  • Festivalio draugas – „Lietuvos geležinkeliai”. Visus vilniečius balandžio 27 dieną į festivalį kviečiame vykti traukiniu, išvykstančiu 10:20val., Maršrutu Vilnius–Marcinkonys, kuriame vyks garsaus gamtos fotomenininko ir rašytojo Mariaus Čepulio pristatymas
  • Į festivalį maršrutu Vilnius-Marcinkonys (bet kuriuo laiku) vykstantys žmonės galės nemokamai pasiimti savo augintinį. Šiuo atveju kasoje reikia išsiimti „tuščią“ bilietą.
  • Grupėms taikomos nuolaidos. Daugiau informacijos.

Maistas:

  • Pasiimkite smulkesnių grynųjų pinigų. Marcinkonyse nėra bankomato ar galimybės atsiskaityti kortele.
  • Festivalio erdvėje bus galima įsigyti autentiškų užkandžių ir gardumynų, vietos dzūkai organizuos pietus. Tad kviečiame aplenkti prekybos centrus ir paremti smulkų vietos verslą.
  • Festivalyje nebus vienkartinių indų, tad visus lankytojus kviečiame atsivežti savo turistinius indus. 

Nakvynė:

  • Norintiems komforto – kaimo turizmo sodybos
  • Norintiems ramybės ir tylos – mažos stovyklos (iki 10 žmonių) atokiau esančiose vietovėse. Tokią galimybę turės Tylos bilieto turėtojai – pirmieji 34 tokiai nakvynei užsiregistravusiųjų. Į stovyklaviečių vietas palydės renginio organizatoriai. Tikslios jų vietos iš anksto neskelbiamos. Visos vietos jau rezervuotos!
  • Norintiems daugiau patirčių ir festivalio dvasios – nakvynė bendroje stovyklavietėje prie Kastinio ežero. Vakare speciali vakaro programa – dzūkiškos istorijos prie laužo ir naktinių drugelių pažinimo dirbtuvės.

Nori gilesnės patirties – atvyk penktadienį

Nors Marcinkonyse pagrindinė festivalio programa prasideda šeštadienį (balandžio 27 d.) 13 val., festivalio svečiai kviečiami į Dzūkiją atvykti jau penktadienio vakare. Šilinių dzūkai rengia  specialią ilgąją festivalio programą. Ją atsiųsime atskirai to pageidaujantiems (nurodysite registracijos formoje).

 

Daugiau informacijos:

Baltijos aplinkos forumo komunikacijos specialistė

Rita Grinienė

El.p. rita.griniene@bef.lt

Sekite naujienas renginio „Facebook” puslapyje.


burberry outlet online