11.09.14

Tyrėjų naktį ekskursija po Baltijos jūrą Užupyje


Baltijos aplinkos forumas šių metų rugsėjo 26 dieną vyksiančioje Tyrėjų naktyje kviečia į interaktyvią ekskursiją po Baltijos jūrą Vilniaus širdyje. „Tai simbolinis mentalinis veiksmas, kuriuo mes norime pakviesti vilniečius iš arčiau susipažinti su vandens telkiniu, prie kurio paprastai praleidžiame vasaras. Mintimis kviesime nukeliauti nuo savo vonios kambario iki savo mėgstamo paplūdimio prie Baltijos jūros”, – pasakoja renginio iniciatorė Rita Norvaišaitė. 

Renginio metu norima atkreipti dėmesį į tai, kad net ir būdami pakankamai toli – už 300 kilometrų ir daugiau, mes galime daryti įtaką jūrai, pavyzdžiui, - rinkdamiesi kasdienio naudojimo produktus. Pavojingos cheminės medžiagos iš šampūno vamzdžiais, upėmis nukeliauja į jūrą ir ją teršia. Simboliškai kelionę kviesime pradėti nuo Vilnelės kranto, čia įsikūrusiame Užupio meno inkubatoriuje.

Renginio metu patirti Baltijos jūros grožį susirinkusiems padės vaizdinės instaliacijos, Baltijos aplinkos forumo specialistai – ornitologas ir cheminių medžiagų ekspertė – pristatys Tyliojo pavasario istoriją (buvusią ir galimai įvyksiančią), o draugiškos aplinkai buitinės chemijos gamintojas „Probiosan“ papasakos apie galimybę gaminti produktus be žmonėms ir aplinkai pavojingų medžiagų.

Apie Baltijos jūrą kalbėsimės pasitelkdami garsią gamtosauginę Tyliojo pavasario (angl. Silent spring) istoriją, kuomet vienu metu dėl pesticidų naudojimo išmirė daug paukščių ir pavasarį, kai jie labiausiai čiulba, tais metais jų nebuvo galima girdėti. Ir kelsime klausimą, kaip gali nutikti su kitomis medžiagomis, kurių pilna mūsų buities produktuose, kosmetikoje.

Baltijos jūra ne tik ošia, bet ir klega, gieda, riaumoja. Kas nutiks jei nebeliks gyvos dvasios ir stos tyla? Ką lemia mūsų kasdieniai sprendimai? Ar juos darome apgalvotai?

Renginio metu taip pat vyks dirbtuvės, kurių metu drauge su natūralios kosmetikos gamintoja „Uoga Uoga“ bus gaminami vonios burbulai be pavojingų cheminių medžiagų. Lankytojai juos galės parsinešti namo.

Renginio dalyviai taip pat išmoks skaityti produktų etiketes – į ką atkreipti dėmesį, ko vengti.

Na, o renginio kulminacija - Užupio meno inkubatoriaus rezidentės Jurgitos Jakubauskaitės (žr. Absurdo idėjosmeninės instaliacijos Vilnelėje atidengimas. Instaliaciją įrengti padės santechnikos įrangos įmonė „Muresta“.

Numatomos dvi interaktyvios ekskursijos sesijos 19 ir 20 valandomis. Norintys dalyvauti turėtų paskubėti registruotis el. paštu rita.norvaisaite@bef.lt.

Programą su aprašymu parsisiųskite čia.

www.tyrejunaktis.lt


burberry outlet online