08.10.15

Daugiau nei 3 mln. Europos piliečių pasisakė prieš ES laisvosios prekybos sutartis su JAV ir Kanada


Vakar, savarankiškai organizuojamos Europos piliečių iniciatyvos „Stop TTIP“ organizatoriai Briuselyje surengė teatralizuotą akciją ir Europos Komisijai įteikė peticiją su daugiau nei 3 mln. parašų, kuriais raginama stabdyti ES laisvosios prekybos sutarties su JAV (angl. santr. TTIP) pasirašymą bei sutarties su Kanada (angl. santr. CETA) ratifikavimą. Akcijos metu lapai su iniciatyvą palaikančių Europos piliečių parašais sudėti vienoje svarstyklių pusėje nusvėrė kitoje svarstyklių pusėje esančius smėlio maišus, simbolizuojančius korporacijų naudą, kuri būtų gaunama pasirašius minėtuosius susitarimus.

Baltijos aplinkos forumas palaiko iniciatyvą, nes nerimauja dėl silpnėsiančių reikalavimų pavojingų cheminių medžiagų srityje.

22020255095_1954ca1eb4_k„Šiai iniciatyvai pritarė daugiau Europos piliečių, nei bet kada iki šiol savarankiškai organizuotoms Europos piliečių iniciatyvoms. Reikalaujame, kad Europos Komisija atkreiptų dėmesį į išreikštą protestą ir sustabdytų derybas su JAV bei neratifikuotų sutarties su Kanada“ – pasisako vienas iš iniciatyvos organizatorių Michael Efler.

„Tikimės, kad sutarčių pasirašymas bus sustabdytas, atsižvelgiant į ES gyventojų nuomonę. Prancūzija, Graikija yra tarp tų šalių, kurios pareiškė galimai paliksiančios derybas dėl ES-JAV laisvosios prekybos sutarties. Vis daugiau europarlamentarų taip pat nusiteikę prieš šią sutartį – politinis spaudimas veikia„ antrina iniciatyvos atstovė Lietuvoje Laura Gintalaitė.

21399074853_60fefe34b4_kIniciatyva atkreipiamas dėmesys į probleminius sutarčių aspektus, tokius kaip investuotojų ir valstybės ginčų reguliavimo mechanizmas (angl. santr. ISDS), bendradarbiavimo teisinio reguliavimo srityje taisyklės. Iniciatyvos organizatoriai teigia, kad šios sutartys kelia grėsmę demokratijai ir teisės viršenybės principui. „Stop TTIP“ siekia, kad neskaidriose derybose nebūtų sumažinti darbuotojų apsaugos, socialiniai, aplinkosaugos, asmens duomenų apsaugos ir vartotojų apsaugos standartai bei nebūtų panaikintas valstybės reguliavimas komunalinių paslaugų (pavyzdžiui, vandens tiekimo) ir kultūros vertybių srityse.

21397661743_5fd4e9ceb6_kŠi iniciatyva sulaukė daugiau ES piliečių palaikymo nei bet kuri kita anksčiau organizuota Europos piliečių iniciatyva: 3 263 920. parašus surinkti padėjo daugiau nei 500 organizacijų iš visos Europos Sąjungos. Kvorumas pasiektas 23 ES valstybėse. „Per metus surinkta tris kartus daugiau parašų, nei reikalaujama pagal ES taisykles, tam, kad iniciatyva būtų pripažinta sėkminga. Tikimės, kad piliečių aiškiai išreikštas nepasitikėjimas paskatins laikytis skaidrumo ir surengti viešąsias konsultacijas dėl TTIP pasirašymo bei CETA ratifikavimo“ – teigia Susan George, viena iš iniciatyvos organizatorių. 21832126400_cdd1c82394_kPagal Europos piliečių iniciatyvą, 1 milijonas piliečių iš mažiausiai ketvirtadalio ES valstybių narių gali kreiptis į Europos Komisiją su prašymu pateikti pasiūlymą dėl jos kompetencijai priklausančios srities teisės akto. Pavykusių iniciatyvų rengėjai kviečiami pristatyti savo iniciatyvą teisėkūros komitetui, atsakingam už svarstomą klausimą, per viešąjį klausymą Europos Parlamente.

21832177770_af3e57a49c_kEuropos Komisija dėl šios piliečių iniciatyvos yra išreiškusi nuomonę, kad ji yra netinkamai suformuluota ir organizuojama netinkamu metu, kai derybos yra įsibėgėjusios. „Stop TTIP“ iniciatyvos organizatoriai yra užginčiję šį Europos Komisijos sprendimą Europos Teisingumo Teisme ir laukia jo sprendimo.

Po „Stop TTIP“ iniciatyva pasirašė 3154 Lietuvos gyventojų. Lietuvoje „Stop TTIP“ iniciatyvą palaiko susivienijimas ŽALI.LT, GYVA.LT, Darnaus vystymosi centras, Lietuvos žaliųjų judėjimas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos žaliųjų partija, „Tušti narvai“, Lietuvos jaunimo centras, Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“, Lietuvos sveikuolių sąjunga, VšĮ „Baltijos aplinkos forumas“, Lietuvos maistininkų profsąjunga.

Parašus dėl sutarčių stabdymo nuspręsta rinkti toliau, pervadinus iniciatyvą Europine iniciatyva.


burberry outlet online