14.09.12

Aplinkosauginis maratonas: savaitgalis baidarėmis tiriant vandenį


Aplankytos dvi šalys, nuplaukti 42 kilometrai dviem upėmis ir pakeliui ištirta 18 vandens mėginių – šią keturių dienų ekologinę ekspediciją Apaščios ir Nemunėlio upėmis Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistė Justė Buzelytė juokaudama vadina baidarių maratonu.

„Planuojant kelionę dauguma vietos gyventojų mus gąsdino, kad upės taip užžėlusios, jog nepavyks praplaukti“, – pasakoja ekspedicijos vadovė. „Tačiau gera žinia ta, kad praplaukti pavyko nesunkiai, o išvykos metu atlikti tyrimai daugumoje vietų rodo gerą ar vidutinę cheminę būklę“, – apibendrina J. Buzelytė.

Tačiau tikro pagrindo džiaugtis būtų tuomet, jei vandens telkinių būklė būtų labai gera – šiai kategorijai jie priskiriami pagal fosfatų ir nitratų kiekį bei kitus rodiklius. Deja, šiaurės Lietuvos ir pietų Latvijos regione vandens telkiniai ypač kenčia dėl intensyvios žemdirbystės. Būtent todėl jis pasirinktas šviečiamajai ekspedicijai, kurioje dalyvavo Šiaulių gamtininkų centro moksleiviai.

Taip pat kaip ir pernai surengtos panašios išvykos metu, rugsėjo 7-10 dienomis drauge su Baltijos aplinkos forumo specialistais jie ėmė vandens mėginius ir analizavo naudodamiesi specialia nešiojamąja laboratorija bei diskutavo apie taršos mažinimo būdus su kelionėje sutiktais vietos gyventojais.

Keliautojai tyrė vandens užterštumą nitratais bei fosfatais – junginiais, kurie į telkinius daugiausia patenka iš žemės ūkio dėl laukų pertręšimo mineralinėmis bei organinėmis trąšomis, ir yra pagrindinis blogos šio baseino upių būklės kaltininkas.

„Plaukėme Nemunėliu, kuris latviškai vadinamas Mamele. Pakeliui sustojome prie ženklo, žyminčio tai, kad čia yra šiauriausias Lietuvos taškas. Graži vieta, su dviem sūpynėmis. Čia papietavome ir atlikome vandens tyrimus“, – ekspedicijos dienoraštyje pasižymėjo moksleivė Eglė.

Detalus ekspedijos maršrutas ir tyrimų rezultatai pavaizduoti žemėlapyje:

Paspaudę šią nuorodą matysite atliktų tyrimų rezultatus kiekviename mėginio paėmimo taške. Įvertinti vandens telkinio būklę galite vadovaudamiesi supaprastinta lentele, kurioje pateikiami Lietuvos teisės aktuose apibrėžti rodikliai*.

Daugiau kelionės įspūdžių ir nuotraukų albumas čia.

Ši ekspedicija – antroji iš trijų tiriamųjų kelionių, kurios organizuojamos 2011-2012 metais Lietuvą ir Latviją jungiančiomis Lielupės baseino upėmis, įgyvendinant tarptautinį aplinkosaugos projektą.

Paskutinioji kelionė planuojama šį rudenį Biržų rajone. Išvykų rezultatai drauge su patarimais apie tai, kaip prisidėti prie vandens taršos mažinimo bus pristatomi susitikime su vietos gyventojais spalio mėnesį.

Išsamiau apie projektą www.balticrivers.eu

* Upių ir kitų vandens telkinių kokybės tyrimus atlieka akredituotos laboratorijos. Ten nustatomos tikslesnės nitratų, fosfatų ir kitų medžiagų koncentracijos. Mūsų naudota kompaktinė laboratorija skirta tirti vandens mėginius lauko salygomis ir ja nustatomos apytikslės medžiagų koncentracijų vertės.


burberry outlet online