04.09.12

Išbandykite kelionės CO2 skaičiuoklę maps.lt svetainėje!


Nuo šiol planuodami keliones maps.lt svetainėje galite ne tik rasti trumpiausią atstumą iki tikslo, bet ir pasirinkti draugiškiausią aplinkai keliavimo būdą. 

Baltijos aplinkos forumo ir UAB „Hnit-Baltic“ sukurta kelionės CO2 skaičiuoklė – www.maps.lt/co2 –padės įvertinti kelionės poveikį klimato kaitai keliaujant automobiliais, elektromobiliais, autobusais, troleibusais, traukiniais, dviračiais ar pėsčiomis.

 

„Suprantame, kad transporto priemonių pasirinkimo motyvų yra daug ir klimato kaita negali būtilemiantis veiksnys,“ – sako Gintarė Jonušauskaitė, Baltijos aplinkos forumo darnaus vystymosi specialistė. „Tačiau tikimės, kad skaičiuoklėje pateikiama informacija apie jūsų planuojamą kelionę padės atkreipti dėmesį į skirtingų alternatyvų poveikį aplinkai ir bent kartais sąmoningai pasirinkti „žalesnį“ būdą“. 

Lyginant skirtingas judėjimo alternatyvas skaičiuoklėje galima nurodyti kelionės atstumą ir tipą – miesto arba tarpmiestinė, o taip pat – jei keliaujate automobiliu – ir kuro rūšį, jo sunaudojimą bei keleivių skaičių. Įvedus šiuos duomenis, įrankis apskaičiuoja anglies dvideginio (CO2) išmetimus ir leidžia palyginti galimus skirtingus keliavimo būdus.

„Nuo daugelio esamų panašių interneto skaičiuoklių naujoji skiriasi tuo, kad ji sukurta atsižvelgiant į Lietuvos transporto parką ir naudojant 2011 metų faktinius Lietuvos transporto vežėjų duomenis – tokius kaip kuro naudojimas ir keleivių srautai, “ – atkreipia dėmesį įrankį kūrusios bendrovės UAB „Hnit-Baltic“ atstovas Arvydas Dotas.

Transportas yra vienas svarbiausių klimato kaitą lemiančių veiksnių, nes šiandien paplitusioms transporto priemonėms būtinas iškastinis kuras. Lietuvos transporto sektorius sudaro apie penktadalį visų šalies CO2 išmetimų. Po energetikos tai yra antras pagal svarbą ūkio sektorius, darantis neigiamą poveikį klimato kaitai.

Taip pat tai yra sritis, kurioje taršos mastai labai priklauso nuo žmonių gyvenimo būdoir sąmoningumo, dažnai lemiančio transporto priemonių pasirinkimą. Svarbu pažymėti, kad beveik pusė visų transporto CO2 išmetimų susidaro dėl naudojimosi individualiais automobiliais, kurių Lietuvoje nuolat daugėja. Vienu automobiliu vidutiniškai naudojasi du žmonės ir dauguma kelionių yra trumpesnės kaip 20 km. Tuo metu aplinkai keliskart palankesnės viešojo transporto priemonės – autobusai, troleibusai ir traukiniai – važinėja pustuščiai.

Kelionės CO2 skaičiuoklė sukurta bendradarbiaujant Baltijos aplinkos forumui Lietuvoje ir UAB „Hnit-Baltic“. Ši partnerystė yra projekto „Vartai: įmonių socialinės ir aplinkosauginės inovacijos“ dalis. Projektas Lietuvoje įgyvendinamas pagal Jungtinių Tautų vystymo programą kartu su Lietuvos verslo darbdavių konfederacija, Lietuvos profesine sąjunga „Solidarumas“ ir labdaros ir paramos fondu „Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centras“. Projektą finansuoja Europos socialinis fondas.


burberry outlet online