17.07.17

Raginame teikti paraiškas dėl paramos meldinių nendrinukių buveinėms atkurti


XIki liepos 31 d. ūkininkai dar gali kreiptis dėl paramos meldinių nendrinukių buveinėms atkurti. Šiam paraiškų rinkimo etapui skirta 716 054 Eur paramos lėšų. Paramos lėšomis finansuojama 100 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų.

Meldinė nendrinukė yra globaliai nykstantis paukštis, perintis vos 4-iose pasaulio šalyse, didelėse atvirose šlapynėse. Parama skiriama siekiant atkurti namus šiam retam paukščiui, plėsti jam tinkančias teritorijas. Lėšos skiriamos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklą „Meldinių nendrinukių buveinių išsaugojimas“.

Paraiškos renkamos Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) teritoriniuose paramos administravimo skyriuose nuo balandžio 3 d. iki liepos 31 d. Paramos lėšomis finansuojama 100 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų. Didžiausia paramos suma vienam pareiškėjui – 85 000 Eur (be PVM). Remiama veikla - krūmų šalinimo ir sutvarkymo darbai, šienavimo ir nupjautos žolės, nendrių sutvarkymo darbai, nukirstų krūmų ir nupjautos žolės, nendrių išvežimo darbai.

Tinkamos skirti paramą teritorijos

Veikloje „Meldinių nendrinukių buveinių išsaugojimas“ gali dalyvauti fiziniai ir juridiniai asmenys, kurių valdomi natūralių ir pusiau natūralių pievų ir (arba) ekstensyviai naudojamų šlapynių plotai sutampa su meldinei nendrinukei svarbiomis teritorijomis.Tinkamos skirti paramą teritorijos yra pažymėtos žemėlapiuose, kuriuos galima rasti apsilankius interneto svetainėje www.meldine.lt. Šie plotai yra Ignalinos, Visagino, Alytaus, Šilutės, Klaipėdos, Pagėgių, Marijampolės savivaldybėse.

Darbus pradėti ne anksčiau kaip liepos 1 d.

Pareiškėjas, siekiantis paramos pagal veiklą „Meldinių nendrinukių buveinių išsaugojimas“, turi prisiimti įsipareigojimus sutvarkyti ne mažesnį kaip 0,5 ha natūralių ir pusiau natūralių pievų ir (arba) ekstensyviai naudojamų šlapynių plotą pagal sąmatą. Tvarkymo darbus reikia pradėti ne anksčiau kaip liepos 1 dieną ir baigti ne vėliau kaip kitų metų kovo 1-ąją.

Tvarkomas plotas turi būti pareiškėjo valdomas nuomos, panaudos pagrindais, nuomos / panaudos sutartys turi būti registruotos VĮ Registro centre ir sudarytos ne trumpesniam nei numatytam pagal veiklą (įskaitant tęstinę) laikui.

Taip pat pareiškėjas, teikdamas paraišką savo vardu, turi būti įregistravęs valdą kaip valdos valdytojas.

Vykdyti tęstinę veiklą

Pagal veiklą „Meldinių nendrinukių buveinių išsaugojimas“ remiamas natūralių ir pusiau natūralių pievų bei ekstensyviai naudojamų šlapynių tvarkymas, t. y. krūmų pašalinimo ir sutvarkymo darbai, šienavimo ir nupjautos žolės, nendrių sutvarkymo darbai, nukirstų krūmų ir nupjautos žolės ir nendrių išvežimo darbai. Paramos gavėjas turi atlikti darbus pagal savivaldybės specialisto parengtą sąmatą, kurioje apskaičiuota, kiek lėšų reikia, siekiant sutvarkyti kiekvieną plotą.

Atlikęs sąmatoje numatytus tvarkymo darbus, paramos gavėjas iki kitų metų kovo 1 d. NMA pateikia pranešimą apie atliktus darbus. Paramos lėšos išmokamos tik atlikus patikrą vietoje.

Svarbu tai, kad paramos gavėjai, baigę tvarkymo darbus ir apie tai informavę NMA, 5, 6 ar 7 metus tuose pačiuose plotuose privalo vykdyti tęstinę natūralių ir pusiau natūralių pievų ir (arba) ekstensyviai naudojamų šlapynių tvarkymo veiklą pagal priemonę „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“.

Atrankos kriterijai

Pareiškėjų pateiktos paramos paraiškos atrenkamos taikant atrankos kriterijus. Privalomas mažiausias atrankos balų skaičius – 40 privalomų balų. Jei atrankos vertinimo metu nustatoma, kad nesurinkta mažiausiai privalomų 40 balų, paramos paraiška atmetama. Parama skiriama daugiausia atrankos balų surinkusiems pareiškėjams, neviršijant šiam paraiškų rinkimo etapui skirtos paramos sumos.

Paraiškų atrankos kriterijai:

1.    Pareiškėjo deklaruotas plotas, kurį įsipareigoja sutvarkyti, ribojasi su plotais, kuriuose vykdomi įsipareigojimai pagal priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ veiklas „Nykstančios meldinių nendrinukių populiacijos buveinių saugojimas natūraliose ir pusiau natūraliose pievose“ ir „Nykstančios meldinių nendrinukių populiacijos buveinių saugojimas šlapynėse“, – suteikiami 25 balai.

2.    Pareiškėjas dalyvavo ar dalyvauja įgyvendinant kitas paramos už plotus agroaplinkosaugos priemones:

  • ilgiau kaip 5 metus – suteikiami 25 balai;
  • iki 5 metų – suteikiama 10 balų.

Nuodugniai užpildyti paraišką

NMA administratoriai primena, kad paraiška turi būti tinkamai užpildyta, pateikiant išsamią ir teisingą informaciją. Prieš teikiant paraišką verta pasitikrinti, ar paraiška užpildyta iki galo, nes  vėliau gaištamas laikas laukiant iš pareiškėjo reikalingos informacijos, o tai  lemia užsitęsusį paraiškos vertinimo procesą.


burberry outlet online