08.04.18

Festivalis „Vidur girių 2018“ kviečia pavasarį švęsti Dzūkijos gamtoje


Paskutinį balandžio savaitgalį rezervuokite ypatingam potyriui gamtoje - festivaliui „Vidur girių".

Nepamirštama naktis gamtoje, su laužo spragsėjimu susiliejančios vietinių dzūkų istorijos, bundančios gamtos koncertas, trimituojančių gervių solo, specialios veiklos visai šeimai ir mažiesiems gamtininkams, asmeninės patirtys gamtoje ir visos Dzūkijos gėrybės.

Šiuo gamtos festivaliu norime pakviesti žmones švęsti pavasarį, kokybiškai praleisti laiką bundančios gamtos apsuptyje, pailsėti nuo miesto triukšmo, pamiršti asmenukes ar susirašinėjimus socialiniuose tinkluose, atsipalaiduoti, būti čia ir dabar, patirti gamtos grožį, susipažinti su ja per asmenį išgyvenimą.

Kaip ir kasmet, neapsieisime be nakvynės gamtoje ir pagrindinių šventės įžymybių – gervių. Visgi, šiemet bandysime patyrimą sustiprinti – bursimės vienoje didelėje stovyklavietėje, kartu vakarosime, budinsimės iš miegų, ir dar prieš saulėtekį lydint gamtininkams grupelėmis pajudėsime link Čepkelių raisto gervių ir kitų raisto gyventojų klausyti.

Programoje:

  • Paukščių pažinimo išvykos
  • Molio degustacija
  • Žoliavimas
  • Sūrio gaminimo edukacija
  • Šauktų drožimo dirbtuvės
  • Geros būsenos generatorius
  • Laužo kūrimo titnagu pradžiamokslis
  • Žygis į Meškos šikną
  • Skraidymo pamokos vaikams
  • Karūnų, paukščiukų, gamtos knygos gamyba ir pildymas
  • Gervių lobio paieškos
  • Gervės paštas
  • Picų kepimas pečiuje, dviračių žygis („Dzūkijos uoga" organizuoja)
  • Vietinių dzūkų istorijos prie laužo
  • Nakvynė prie Kastinio ežero
  • „Bundantys Čepkeliai": kelionė grupėmis į Čepkelių paraistes, gervių ir kitų gamtos garsų klausymas
  • Vietos ūkininkų ir amatininkų turgelis

 

Festivalio programa (PDF) 

Detalus festivalio veiklų aprašymas (PDF)

Nors pagrindinė šventės programa vyks šeštadienį-ankstų sekmadienio rytą, į Dzūkiją kviečiame atvykti jau penktadienio vakarą. Vietos dzūkai jums parengė specialią programą „Pažintis su šilinių dzūkų gyvenimu”.

Festivalio erdvėje bus galima įsigyti autentiškų užkandžių ir gardumynų, vietos dzūkai organizuos pietus. Tad kviečiame aplenkti prekybos centrus ir paremti smulkų vietos verslą. Norintieji ekstremalių potyrių galės nakvoti palapinėse, o siekiantys patogumų – rinktis netoliese esančias sodybas. 

Būtina registracija į festivalį

Susipažinkite su festivalio vieta žemėlapyje, pasirinkite sodybą nakvynei

Pagrindinė renginio programa nemokama, nes festivaliui dalinį finansavimą skyrė Varėnos rajono savivaldybė bei projekto „Natura 2000 tinklo valdymo optimizavimas Lietuvoje” rėmėjai - Europos Sąjungos LIFE programa ir Lietuvos Respublika. Visgi, organizatorių siekis – ilgainiui festivalį rengti be išorinės paramos ir jį plėsti – todėl festivalio lankytojai bus raginami skirti norimo dydžio paramą ateities festivaliams.

___________________________________________________________________

Detalesnis festivalio veiklų aprašymas

Žemiau galite rasti detalesnius festivalio veiklų aprašymus. Jie padės jums apsispręsti, kurioje veikloje norėsite dalyvauti. Detalesnį veiklų aprašymą galite ir parsisiųsti PDF formatu.

Paukščių pažinimo išvykos

Per valandos trukmės išvyką lankytojai turės galimybę susipažinti su paukščiais – išgirsime ar pamatysime smilginį strazdą, kikilį, pilkąją pečialindą, didžiąją zylę, grąžiagalvę, žaliąją meletą, bukutį, jeigu pasiseks – tai ir kukutį, gegutę

Išvykos bus kartojamos net tris kartus. Atstumas maždaug 2 km.

 

Molio degustacija

Molio degustacijos metu Dzūkijos nacionaliniame parke gyvenantis keramikas Algimantas Kazlauskas pakvies paragauti molio visomis juslėmis. Virš 30 rūšių molio, plastiški, liesi, įvairių spalvų, įvairaus stambumo šamotas, sukepę ir poringi, skirtingų degimo būdų. Liečiant, apžiūrint ir uostant molį galima pajausti, koks jis yra. Tai – savotiška degustacija. Keramikas ne tik supažindins su įvairiomis molio savybėmis, bet ir patars, kokį ir kokį molį išsirinkti. Ši veikla – tęstinė. Prie jos galima prisijungti bet kuriuo metu.

 

 

Žoliavimas – pavasariniai valgomi augalai nuo šaknelių iki viršūnėlių 

Vaikščiodami su žolininke Renata Malūnavičiene po švarų gamtos kampelį Marcinkonių kaime, lankytojai stebės, ką pažadino gamta ir kokius augalus bei medžių lapus jau galima skanauti, rinkti sveikatinimui ir organizmo stiprinimui. Žoliautojai sužinos, kokias priemones galima pasigaminti iš vaistažolių gerai vidinei ir išorinei savijautai, kas yra gemoterapija, kokie yra augalų pumpurų veikimo principais savigydoje. Lankytojai galės surinkų gėrybių paragauti. Žoliavimas vyks iki pat pietų.

Norintiem dalyvauti žoliavime rekomentuojame turėti krepšelius, į kuriuos būtų galima rinkti žolynus.

 

 

Šauktų drožimas

Koks jausmas maišyti pyragą ar sriubą savo drožtu šauktu? Nori sužinoti – kviečiame! Medžio meistro Algirdo Juškevičiaus padedami lankytojai turės galimybę patys išsidrožti medinį šaukštą. Kad šis procesas būtų lengvesnis, meistras pagamins specialius paruoštukus.Veiklos kaina – 8 Eur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balto sūrio gaminimo edukacija

Jurga Stoškutė pamokys gaminti sūrį iš šviežiai pamelžto, Marcinkonių pamiškėse besiganančių karvučių pieno. Sūrį jau sekmadienio rytą ragausime besidalindami ankstyvo pasivaikščiojimo įspūdžiais.

 

 

 

 

„Dzūkijos uoga" organizuoja: picų kepimo pečiuje edukacija ir ekskursija dviračiais „Bundanti Dzūkija"

Norite prasimankštinti po žiemos miego su visa šeima? Sodyba „Dzūkijos uoga“kviečia į edukacinę picų kepimo pečiuje programą ir dviračių žygį Dzūkijos nacionalinio parko takais!  Pasistiprinę molinėje krosnyje pačių iškeptais gardėsiais, lankytojai leisis į kelionę dviračiais. Lydimi gido, keliauninkai gėrėsis senaja medine Dzūkijos architektūra, kelsis „beždžionių” tiltais, stebės bundančią gamtą ir atgyjančius kaimelius, na, o drąsiausieji galės išsimaudyti lediniuose Ūlos vandenyse.

Programoje – dvi dalys:

12.00-13.30 Pramoginis – edukacinis  picų gaminimas tikrame moliniame pečiuje sodybos kieme. Ši programa suteiks džiaugsmo tiek  mažiesiems festivalio dalyviams, tiek ir jų tėveliams. Dviratininkai turės galimybę pasistiprinti prieš žygį. Patys picas lipdysime, patys ir kepsime. Beje, ar žinojote, kad 300 - 350 °C temperatūroje pica kepa tik apie 20 sekundžių? Plačiau apie  maisto gaminimo pramogas sodyboje.  

13.30 Ne sportininkai traukia link Marcinkonių  ir jungiasi į kitas „Vidur girių“ festivalio programas. Dviratininkai išmina į 34 km maršrutą. Pakeliui: senieji mediniai Dzūkijos kaimai,  Dainavos krašto partizanų ryšininko sodyba, vaizdingi Merkio ir Ūlos vingiai, nuostabūs bundančios  gamtos reginiai ir maudynės. Planuojama dviračių žygio trukmė – apie 3,5 val.  Atvykę į Marcinkonis jungsimės prie vakarinės festivalio dalies. 

Pramoginės picų kepimo programos kaina – 10 eur/ 1 asm.  Yra  15 vietų.

Dviračių žygis nemokamas. Neturintiems dviračių dviračio nuoma – 10 eur. 

Visoms sodybos „Dzūkijos uoga“ pramogoms būtina registracija el. paštu: info[at]dzukijosuoga[dot]lt

Programos pradžia –12 val. kaimo turizmo sodyboje “Dzūkijos uoga”. Dviratininkus iš pagrindinės festivalio erdvės Marcinkonyseatveš mikroautobusas, kuris išvyksta 11.30 val. Dalyvaujantys tik picų kepimo programoje į sodybą atvyksta savo transportu.

 

 

Gervės paštas

Festivalio metu bus galima išsiųsti specialų festivalio atvirlaiškį su linkėjimais savo bičiuliams.

Geros būsenos generatorius 

Keramikas Algimantas Kazlauskas pakvies išbandyti jo sukonstruotą geros būsenos generatorių. Šis prietaisas sukels šypseną, padės užsikrėsti gera nuotaika, pagerins savijautą, netgi – prailgins gyvenimo trukmę.  Simbolinė kaina: 1 eur / min. 

Veiklos vaikams

Festivalio metu – gausu mažiesiems gamtininkams skirtų veiklų. Savo kūrybiškumą vaikai galės demonstruoti dalyvaudami net trijose meniškose veiklose:

  • Iš natūralių medžiagų gaminti karūnas
  • Iš šieno gaminti paukščiukus.
  • Pasidaryti gamtos knygą bei ją užpildyti netoliese rastais gamtos ekponatais.

Aktyvesni mažieji gamtininkai galės leistis į gervių lobio paieškas. Keliaudami nuo drevės iki drevės vaikai ieškos užuominų ir bandys surasti gervių paslėptą lobį. Atstumas – 2 km.

Nenustygstantis vietoje vaikai galės išbandyti skraidymo pamokaskurių metu ne tik išmoks skraidyti kaip skirtingų rūšių paukščiai, bet ir galės pasivaržyti tarpusavyje. Ši veikla bus tęstinė – prie jos bus galima prisijungti bet kuriuo metu.

Veiklos visai šeimai

Žemiau aprašomos veiklos skirtos tėvams su mažaisiais gamtininkais (amžius11-15 m.), bet suaugusieji taip pat gali prisijungti. Šios veiklos papildo viena kitą, bet pasirinktinai galima dalyvauti ir vienoje iš jų.

  • Pelkės pamokaGamtos mokyklojepirmiausiai daugiau sužinosime apie pelkes,  durpių klodą, vandenį, augalų paplitimą pelkėje.
  • Vėliau leisimės į praktinį žinių išbandymą žygyje į Meškos šiknąAtstumas– 5 km. 

 

Laužo kūrimo pradžiamokslis

Norintys išmokti kurti laužą titnagu, galės tai padaryti šventės metu. Ši viekla bus tęstinė – prie jos bus galima prisijungti bet kuriuo metu. Šeštadienio vakarą išmoktus gebėjimus lankytojai galės pademonstruoti įžiebdami pagrindinį fetivalio laužą stovyklavietėje prie Kastinio ežero.

Viktorina

Dienos eigoje sukaupę žinių apie Dzūkiją ir jos gamtą, lankytojai galės pademonstruoti savo išmonę dalyvaudami viktorinoje.

Pažintis su gamtos garsais

Vakarėjant visi susibursime draugėn pasiklausyti gamtininko patarimų apie tai, kaip gamtos garsų reikėtų klausyti, į ką atkreipti dėmesį, kaip juos atskirti. Tai – įžanga prieš svarbiausią festivalio patyrimą – bundančių Čepkelių klausymą. Po šios pažinties, visi drauge vyksime į festivalio stovyklavietę šalia Kastinio ežero.

Vakaras prie laužo su dzūkiškomis istorijomis 

Šių metų naujiena – jaukus susibūrimas aplink laužą, jo įžiebimas, vietinių dzūkų istorijos. Po šios smagios vieklos, norintieji patogaus poilsio sodybose vyksta į sodybas, o ekstremalai – įsikuria palapinėse.

Bundantys Čepkeliai

Tai – svarbiausia festivalio veikla. Pamiršę išmaniuosius įrenginius lydimi patyrusių gamtininkų tylomis keliausime į Čepkelių paraistes bundančios gamtos pajausti. Mūsų laukia – gervių trimitavimas, tetervinų burbuliavimas, išgirsime ar ir pamatysime strazdą giesmininką, juodajį strazdą, pilkąją zylę, juodąją meletą, perkūno oželį, didijį margąjį genį, liepsnelę, karetaitę, tikutį.

Keliausime atskiromis grupėmis, grupės narių prašysime fiksuoti visus girdimus garsus ir pojūčius. Grįžę, kramsnodami dzūkiškus pusryčius, aptarsime išgyventas patirtis.

Registruotis į festivalį

 


burberry outlet online