04.05.18

„Sekminės vidur ežerų“ kviečia į Aukštaitiją


Gegužės 19 d. (šeštadienį) Aukštaitijos nacionaliniame parke vyks festivalis gamtoje „Sekminės vidur ežerų“. Lankytojus žavės ne tik tradicinės Sekminių veiklos – mišios po atviru dangumi, tradicinės muzikos koncertas, 200 kiaušinių paucienė–, bet ir unikalios patirtys gamtoje – beržų sakmės, Meironų karvių vainikavimas, kėlimasis valtimis karvių takais, naktinis šikšnosparnių stebėjimas, rytinis žygis.

„Visi yra girdėję seną aukštaičių tradiciją per Sekmines plukdyti karves į Pabiržės pusiasalį. Deja, dabar Meironų kaime likusios tik dvi karvės. Nors pastarosios į pusiasalį nebeplukdomos, šventės metu prisiminsime plukdymo tradicijas, patys išmėginsime kėlimosi kelią, tyrinėjime pavasarinę, stebuklų bei magijos kupiną gamtą. Juk ne veltui mūsų protėviai tikėjo, jog šis metas – ypatingas. O kas žino, gal artimiausiu metu Pabiržės pusiasalyje vėl ganysis gyvuliai?“ – apie renginį pasakoja Aukštaitijos nacionalinio parko kultūrologė Sigutė Mudinienė. 

Gamtininkai bei vietos bendruomenė parengė nuotykių pilną programą. Festivalis kviečia į ežerų kraštą, todėl ne nuostabu, kad dalis veiklų vyks ant vandens. 

Pagrindinė renginio programa nemokama, nes festivaliui dalinį finansavimą skyrė Meironų kaimo bendruomenė, projekto „Natura 2000 tinklo valdymo optimizavimas Lietuvoje” rėmėjai - Europos Sąjungos LIFE programa ir Lietuvos Respublika. Visgi, kai kurios veiklos turės simbolinį mokestį. Tai pažymima renginio programoje.

Į festivalį organizatoriai ragina vykti atsakingai – rinktis traukinį, autobusą ar dviratį. Atvykstantiems traukiniu, reikėtų vykti į Ignaliną ir tada keliauti dviračiais.

Festivalis prasideda gegužės 19 d. 11 val. Meironų kaime ir tęsis iki sekmadienio. Būtina registracija į festivalį.

 

Renginio programa

Gegužės 19 d. (šeštadienis)

11.00 šv. Mišios Meironų kaimo pievoje tarp beržų

12.00 tradicinės muzikos koncertas. Koncertuoja Utenos kultūros centro folkloro kolektyvai „Sėdauta“ ir „Davila“ ir Ignalinos krašto folkloro ansamblis „Čiulbutė“.

13.00 bendruomenėsvaišės: 200 kiaušinių paucienė, žuvies juka (žuvienė) 

13.30  vietos fotografo J. Lazdausko, fotografo V. Daraškevičiaus ir kitų autorių Sekminių nuotraukų parodos pristatymas, beržų sakmės, dviejų kaime likusių karvių vainikavimas skambant sutartinėms

14.00 karvių keliais: kėlimasis valtimis į Pabiržės pusiasalį, pažintis su pusiasalio gamtos turtais. Pabiržės ąžuolo galiūno rinkimai.

15.00 kėlimasis valtimis į Meironų stovyklavietę, įsikūrimas.

17.00-19.00 veiklos Meironų stovyklavietėje pasirinktinai:

·     Beržinių vantų rišimo edukacija, beržo pirtis su „Gamtos laboratorijos” stebuklais (5 eur asmeniui)

·     Juostų pynimo edukacija (3 eur asmeniui)

·     Žoliavimas (3 eur asmeniui)

·     Skraidymo pamokos vaikams (1 eur asmeniui)

19.00 vakarienė prie laužo, vietinio pasakoriaus Algirdo Breidoko istorijos

21.00 naktinis plaukimas ežerais ir upe, šikšnosparnių stebėjimas

23.00 nakvynė stovyklavietėje arba kaimo turizmo sodybose

 

Gegužės 20 d. (sekmadienis)

5.30 Pabudome ir kelkimės

6.00 žygis į gamtą pasirinktinai:

·      žygis į Laumės akis ir nosį (14 km,3 eur asmeniui)

·      žygis Botanikos taku(4 km, 2 eur asmeniui)

8.00 pusryčiai gamtoje

Programa spausdinimui (PDF)

Registracija 

Renginio žemėlapis

Dalyvio atmintinė

Registracija 


burberry outlet online