01.02.12

Kviečiame pasirūpinti žiemojančiais paukščiais


Spaudžiant speigui, Baltijos aplinkos forumas ragina vilniečius nepamiršti mieste žiemojančių paukščių ir parūpinti jiems lesalo. Jei neturite galimybės įsirengti lesyklos prie savo namų, kviečiame aplankyti atnaujintas mūsų lesyklas mieste.

Kur rasti lesyklas?

Mūsų komanda šį rudenį sutaisė ir perdažė laiko ir vandalų apgadintas lesyklas Arklių gatvės (A) ir Santuokų rūmų (B) skveruose bei Vingio parke (C). 

Dar dvi lesyklas prižiūri Kairėnų botanikos sodo ir Pavilnių ir Verkių regioninio parko šeimininkai, o vieną paukščiai lanko prie Prezidento Valdo Adamkaus namų.

Lesyklos pastatytos įvairiose miesto vietose 2% gyventojų pajamų mokesčio ir Vilniaus miesto savivaldybės paramos lėšomis 2007 metais. Tuomet prie iniciatyvos „Padaryk gerą darbą – išgelbėk žvirblelį“  sumeistraudami lesyklas prisidėjo ir amatų mokykla „Sodžiaus meistrai“.

Kuo maitinti?

Geriausias lesalas žiemojantiems sparnuočiams – nesūdytos ir nekepintos saulėgrąžų sėklos. Taip pat galima pakabinti ir lašinių, tik būtina nepamiršti, kad netinka sūdyti ar rūkyti – jie paukščiams gali būti pavojingi. 

Vabzdžialesiams paukščiams – zylėms, bukučiams, geniams ir kt. – be saulėgrąžų, dar labai patinka linų ir spygliuočių medžių sėklos, balta duona, varškė, kruopos, aliejuje mirkytas pyragas, obuoliai, virti ryžiai, avižiniai dribsniai. 

Tinka ir sėmenys, aguonos, soros, avižos, pelai. Per šalčius drėgnas lesalas greitai sukietėja, todėl duonos trupinius geriausia maišyti su aliejumi, kad jie išliektų minkšti.    

Baltijos aplinkos forumo komanda rudenį suremontavo ir perdažė 2007 m. įrengtas lesyklas.

K. Šiaulyčio piešinys


burberry outlet online