21.12.11

Lietuvoje pritarta specialioms išmokoms meldinės nendrinukės apsaugai


Aplinkosaugininkų pastangos padėti kritinėje padėtyje Lietuvoje atsidūrusiai meldinei nendrinukei sulaukė svarbaus palaikymo. 

Žemės ūkio ministerija pritarė Baltijos aplinkos forumo inicijuotiems 2007-2013 metų Kaimo plėtros programos (KPP) pakeitimams, pagal kuriuos būtų mokamos specialios išmokos už gamtai palankų ūkininkavimą vietovėse, kurios yra svarbios buveinės meldinei nendrinukei.

Siūlymus vakar vykusiame posėdyje palaikė ir KPP programos įgyvendinimo stebėsenos komitetas.

„Šios priemonės išskirtinumas tas, kad ji orientuota į siaurą ir konkretų tikslą – reto nykstančio paukščio apsaugą. Kitų šalių patirtis rodo ir mūsų pokalbiai su ūkininkais patvirtina, kad tai padeda labiau suprasti taikomų reikalavimų prasmę ir kur kas labiau motyvuoja ūkininkauti gamtai palankiu būdu“, – sako meldinės nendrinukės apsaugai skirto tarptautinio projekto vadovas Žymantas Morkvėnas.

Drauge su Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto specialistais parengta nauja Natura 2000 priemonės veiklos sritis numato specialius reikalavimus natūralių ar pusiau natūralių užliejamų pievų, taip pat šlapžemių tvarkymui bei papildomas išmokas už krūmynų ir nendrynų pašalinimą, siekiant atkurti šiam paukščiui svarbius, bet itin apleistus plotus. Meldinei nendrinukei svarbių buveinių plotų Lietuvoje priskaičiuojama apie 4000 ha.

Kadangi priemonė bus taikoma tik tose Natura 2000 teritorijose, kuriose peri meldinė nendrinukė, prie jos įgyvendinimo prisidės ūkininkus konsultuosiantys saugomų teritorijų specialistai.

Rengiant programos pakeitimus bendradarbiauta su Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijų specialistais. Pasiūlymo rengėjai už vertingas konsultacijas taip pat nuoširdžiai dėkingi Nemuno deltos ūkininkams, kurie aktyviai domėjosi ir teikė savo pastabas komentuodami priemonės įgyvendinimo realumą ir praktines detales.

Šiems 2007-2013 metų KPP pakeitimams kaip ir kitiems dar turi pritarti Europos Komisija. Pavykus sėkmingai suderinti ūkininkavimo reikalavimus ir išmokų dydžius, yra tikimybė, jog priemonė bus patvirtinta 2012 m. antrame ketvirtyje. Laikantis paraiškų teikimo terminų ir suderinus reikiamas taisykles su Žemės ūkio ministerija, priemonę bus galima taikyti iškart. Sėkmingo įgyvendinimo atveju ji bus siūloma ir 2014-2020 metų KPP programai.

Panašios priemonės meldinės nendrinukės apsaugai yra taikomos Lenkijoje ir Vokietijoje.

Išsamiau apie siūlomos KPP priemonės reikalavimus skaitykite čia.

Visos meldinės nendrinukės naujienos – www.meldine.lt

Ž. Morkvėno nuotr.


burberry outlet online