26.03.14

Gamtininko knygos pristatymas trimituojant gervėms


Dzūkijos nacionalinis parkas talkininkaujant Baltijos aplinkos forumui balandžio 4-5 d. Čepkelių pelkės apylinkėse organizuoja buvimo gamtoje sezono atidarymą. Gamtos festivalis Dzūkijos nacionaliniame parke į gryną orą pakvies ne tik užkietėjusius gamtininkus, bet ir pasyvesnius gamtos bičiulius iki šiol nedrįsusius kelti kojos į legendomis apipintus Čepkelių raistus. Šį kartą pasiūlysime visos dienos programą vienoje gražiausių Lietuvos saugomų teritorijų – užsiėmimus, ekskursijas ir gamtos pažinimo nuotykius visai šeimai.

Renginio metu patyrę gamtos fotografai mokys pagauti geriausią dinamiškos gamtos kadrą, vyks ekskursijos po Čepkelių raisto pažintinį taką. Po atviru dangumi, Čepkelių rezervate ilgalaikis Dzūkijos nacionalinio parko gamtininkas Eugenijaus Drobelis pristatys naujausią savo knygą „Vidur girių“. 

E. Drobelio knyga apie gamtą išsiskiria tradiciniu gamtininko dienoraščio stiliumi ir kvapą gniaužiančiomis neišgalvotomis istorijomis. Patyrusio ir prisiekusio gamtininko nuotykiai susiję su gamtos stebėjimu ir gamtos reiškinių pažinimu. Emocinis žmogaus ryšys su gamta stipriai juntamas kiekviename įtraukiančiame gamtininko pasakojime. „Patikėkite – gamtininko darbas yra nuostabus nesibaigiantis nuotykis ir jam verta pašvęsti visą savo gyvenimą“ – knygoje „Vidur girių“ rašo gamtininkas E. Drobelis. 

Vakarėjant prie parko direkcijos įsikurs dzūkiškų gardėsių turgelis, o parko kultūrologė papasakos šiurpių pelkėje nutikusių istorijų. Gamtos festivalio metu vyks ir kasmetinė gervių apskaita. Kiekvienais metais, įsibėgėjant kalendoriniam pavasariui, pasitelkę išmanias metodikas ornitologai pradeda skaičiuoti į Lietuvą sugrįžtančius paukščius. 

Vasaroti iš Artimųjų Rytų ar Indijos kovo pabaigoje – balandžio pradžioje gervės parskrenda į didelius pelkynus aplink Čepkelių rezervatą ir į kitas žemapelkes ar drėgnus miškus, daugiausiai šalies vakaruose. Savo išvaizda gervė primena gandrą, tačiau yra kiek didesnė – ilgesnėmis kojomis ir kaklu, ne tokių ryškių pilkų spalvų, su raudonu viršugalviu. Gervės balsas melodingas, ypač toli girdimas naktį, ornitologų vadinamas trimitavimu.

Norintieji dalyvauti gervių apskaitoje bus suskirstyti į komandas ir kiekvienai jų bus paskirta apskaitos vieta. Gervių apskaitos renginys – unikali proga patirti naktinį miško gyvenimą. Laikas, kurį dažniausiai pramiegame gali virsti įsimintiniausiu nuotykiu gamtoje.

Dzūkijos gamtininkai drąsiai laužo mitą, esą palapinių sezoną pradėti galima tik nuo Joninių ir skelbia, kad miškas visus nuotykių ieškotojus priima ištisus metus. O pradedantiesiems ir mažiesiems gamtininkams saugus nakvojimo miške sezonas prasideda vos pražydus pirmosioms šilauogėms. „Tai pats romantiškiausias laikas nakvoti palapinėje miške, dar nėra uodų, o aplinkui čiulba vasaroti sugrįžę paukščiai“ – sako Baltijos Aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas. 

Dėl didelio gamtos bičiulių susidomėjimo ir riboto apskaitų vietų skaičiaus, vykdome registraciją į gervių apskaitą. Norintieji likti nakvoti palapinėse Dzūkijos nacionaliniame parke ir dalyvauti rytinėje gervių apskaitoje registruokitės internetu arba informuokite organizatorius tel. (8 5) 255 9147. Tik visiems užsiregistravusiems galėsime užtikrinsime galimybę išgirsti pavasarinį gervių triminavimą.

Renginys nemokamas.

Renginio programa čia

Renginio skrajutė čia.

Iki susitikimo Dzūkijos nacionaliniame parke!

Informacijos apie renginį teirautikės tel. (8 5) 255 9147


burberry outlet online