03.04.14

Festivalio gamtoje „Vidur girių“ atmintinė


Registraciją į gervių apskaitą stabdome! Ačiū visiems užsiregistravusiems į naktinę gervių apklausą Dzūkijos nacionaliniame parke. Jau visai netrukus pasimatysime gamtos festivalyje, o čia dar šiek tiek nuorodų ir patarimų besiruošiantiems nakvoti gamtoje.

Programa

(10:00 – 12:11 – Traukinys Vilnius – Marcinkonys) 

Atvykusius traukiniu pasitiksime stotyje ir palydėsime iki lankytojų centro.

Atvykstantiems nuosavu automobiliu ar minsiantiems dviratį (pastaraisiais iš karto didžiuojamės) tikslus lankytojų centro adresas ir susitikimo vieta yra Šilagėlių g. 11, Marcinkonys. 

12.30 – Visiems susirinkus prie lankytojų centro festivalio gamtoje programą pradėsime fotografavimo pamoka su patyrusiais gamtos fotografais E. Drobeliu, V. Knyva ir Ž. Morkvėnu. Tema: Degantis miškas arba žmogaus veikla gamtoje. 

15:00 – Ekskursija Čepkelių mokomuoju taku ir gamtininko E. Drobelio knygos „Vidur girių“ pristatymas. Tradicinės dzūkiškos sriubos vaišės. Atvažiuojantiems tiesiai į šį renginį – reikia važiuoti link Valstybinio Čepkelių rezervato mokomojo tako ir sekti Festivalio nuorodas, kurios bus pastatytos pagrdindinių posūkių vietose. Atvykę į vietą automobilius pastatykite aikštelėje – iki mokomojo tako nupėdinsite pėščiomis (apie 1 km.)

Ekskursijos pradžia prie Čepkelių mokomojo tako, trukmė apie 1 val. 

Knygos „Vidur girių“ pristatymas prasidės iš karto po ekskursijos, 16 val. ir vyks poilsiavietėje prie Čepkelių mokomojo tako. Pristatymo metu E. Drobelio knygą galėsite įsigyti už 29 Lt, taip pat gauti autoriaus autografą, o kitą rytą, po gervių stebėjimo – net ir vilko pėdos antspaudą. Tai bus puikus liudijimas, jog esate Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių rezervato bičiulis!

17:30 – Dzūkiškų gėrybių turgelis prie lankytojų centro (atsiskaitymas tik grynaisiais pinigais). Kultūrologės pasakojimai apie Čepkelių pelkę ir jos gyventojus. Gervių apskaitos instrukcija. Čia galėsite nusipirkti užkandžių praversiančių dalyvaujant gervių apskaitoje. Nespėję sudalyvauti knygos pristatyme, čia ją taip pat galėsite įsigyti. 

18:30 – Pasidalijimas į komandas ir pasiskirstymas po apskaitos vietas.

20:00 – Stovyklos kūrimas, vakarojimas, naktinio miško garsų klausymas…

05:00 – 08:00 – Gervių apskaitos laikas.

09:00 – Puodelis šiltos arbatos ir apskaitos aptarimas prie lankytojų centro. Gamtos festivalio ausyliausių apdovanojimai.

Laimingi, patyrę naktinį gamtos nuotyki važiuojame namo (traukinys iš Marcinkonių į Vilnių išvyksta 08:08, 12:35, 17:27) arba liekame savaitgaliui Dzūkijos nacionaliniame parke. Parko lankytojų centre ir šeštadienį bus galima užsisakyti ekskursiją su gidu po parko teritorijas.

 

Gamtos festivalio dalyviui svarbu turėti: 

Palapinę, miegmaišį, takelį ir šiltų drabužių, ne tik veikloms gamtoje, bet ir nakvynei palapinėje. Patariame nepamiršti vilnonių kojinių, šiltos striukės, kepurės ir pirštinių. Sinoptikai naktį žada apie -2 laipsnius, nėra labai šalta, tačiau rymaujant vietoje klausantis nakties garsų šiltesni rūbai labai praverčia. O kadangi žada giedrą naktį, rymauti tikrai bus ko – labai tikėtina jog virš Jūsų „kabės” nuostabus žvaigždėtas dangus (pasiimkite žvaigždėlapį!). 

Gerą žygių avalynę – į raistą nebrisime, tačiau daug vaikščiosime pelkės pakraščiais ir miško takeliais. Turėkite porą pakaitinių kojinių. 

Kelioninių indų/įrankių – svarbiausi yra šaukštas ir dubenėlis.

Kita nemažiau svarbi ekipuotė: fotoaparatas (ypač svarbus dalyvausiantiems fotografavimo pamokoje), žiūronai, žibintuvėlis, kompasas.

Vaišinsime grybiene ir bandomis, veiks dzūkiškų gėrybių turgelis, tačiau pagal poreikį (ir apetitą) turėkite sumuštinių, termosą arbatos ar kito mėgstamo šilto gėrimo, vandens.

Turėkite asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Tikėtina jog dalį laiko praleisite pasienio zonoje. 

Atvykusieji traukiniu, savo daiktus iki nakvynės, galės palikti lankytojų centre ir ekskursuoti be papildomos naštos. 

Naktinio miško garsai gali būti puikus fonas miegui, taip pat ir baisingos nemigos priežastis, tačiau jaukindamiesi aplinką neturėtume jos užgožti. Todėl prašysime patylinti mobiliuosius telefonus ir miške elgtis tyliai.  Didžiausias iššūkis – nubusti be čaižaus žadintuvo garso, arba su tokiu, vos girdimu, kad neišsilaktytų netoliese nakvosiančios gervės.

Jei pasiimsite žvaigždėlapį – bus puiki proga pasimokyti ir žvaigždynus. Žada giedrą naktį, o naktis gamtoje – tamsesnė, žvaigždės – ryškesnės.

Vietos žemėlapį galite pastudijuoti čia

Iki susitikimo gamtoje!

 

Daugiau informacijos:

Radvilė Kutorgaitė

Baltijos Aplinkos forumas

Tel. (8 5) 255 9147

Mob. 8 610 64333


burberry outlet online