10.05.13

Su nemokama programėle „Oi, pranešiu!” galime geriau saugoti gamtą


Jau galima parsisiųsti programėlę „Oi, pranešiu!“, kuri įgalina piliečius pranešti valdžiai apie gamtai daromą žalą. Viena pirmųjų programėlės naudotojų - Jungtinių tautų pasaulinės ir PETA humanitarinės premijų laureatė aplinkosaugininkė Birutė Galdikas. 

Profesorė B. Galdikas vizito Lietuvoje metu entuziastingai domėjosi mūsų šalies istorija. Lankydama Kernavės piliakalnius prie rūšiavimo konteinerių gamtininkė pastebėjo didelį šiukšlyną. Savo bendrakeleiviams ji išsakė nuostabą, kad tai galima rasti tokioje tautai svarbioje vietoje. Birutė Galdikas įamžino Kernavės sąvartyną savo fotoaparatu. Tada gamtininkė pasinaudojo ją lydėjusio Baltijos aplinkos forumo vadovo Žymanto Morkvėno telefone esančia programėle „Oi, pranešiu!“ ir pranešė apie šiukšles. 

Programėlė žinias apie skriaudžiamą gamtą persiunčia atsakingoms institucijoms. Pasaulinio garso orangutanų tyrinėtojos signalą gavo Kernavės seniūnija. Vakar Baltijos aplinkos forumui paskambino iš Kernavės seniūnijos ir raportavo, kad prof. B. Galdikas pastebėtos šiukšlės jau išgabentos ir kad ta vieta nuo šiol bus rūpinamasi labiau.

Programėlę „Oi, pranešiu!” galima atsisiųsti nemokamai į išmanųjį iPhone telefoną.  „Oi, pranešiu!” faktus apie gamtai padarytą žalą su nuotrauka siunčia tiesiai iš pranešėjo buvimo vietos. Programėlė leidžia stebėti, kaip reaguojama į pranešimą ir susipažinti su kitų pažymėtomis problemomis bei jų tvarkymu.

UAB „Hnit-Baltic“ geoinformacinių technologijų specialistai, sukūrę „Oi, pranešiu!” aplikaciją, džiaugiasi, kad GIS sistemos Lietuvoje aktyviai naudojamos ir visuomenės aplinkosauginio atsakingumo skatinimui. Artimiausiu metu UAB „Hnit-Baltic“ pristatys ir Android operacinę sistemą turintiems mobiliesiems telefonams pritaikytą šios mobilios aplikacijos versiją.

„Oi, pranešiu!” galima atsisiųsti iš www.gamtoje.org, kur rasite ir atsinaujinusią aplinkosauginę priemonę Pranešk apie skriaudžiamą gamtą.


burberry outlet online