14.10.14

Kreipėmės į Prezidentę ir Ministrą Pirmininką dėl ambicingos ES klimato kaitos ir energetikos politikos


Antradienį, 2014 m. spalio 14 d., Baltijos aplinkos forumas, drauge su kitomis aštuoniomis visuomeninėmis organizacijomis kreipėmės į Prezidentę ir Ministrą Pirmininką, ragindami spalio 23–24 d. vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos susitikime palaikyti ambicingos klimato kaitos ir energetikos politikos tikslus.

Nevyriausybinės vystomojo bendradarbiavimo ir aplinkosaugos organizacijos (toliau NVO) primena, kad klimato kaitos padarinius labiausiai jaučia skurdžiausi ir labiausiai atskirtyje gyvenantys šio pasaulio gyventojai, dauguma jų – moterys ir vaikai. Anot Pasaulio Banko bei Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos, dėl augančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) išmetimų vidutinės metinės temperatūros kilimas spartėja, keičiasi kritulių pasiskirstymas, dažnėja ir intensyvėja ekstremalūs ir katastrofines pasekmes sukeliantys meteorologiniai reiškiniai. O tai, savo ruožtu, didina skurdą, geriamo vandens ir maisto trūkumą ar net badą. Neteisinga, jog tie, kurie prie klimato kaitos problemos augimo prisideda mažiausiai, labiausiai kenčia nuo jos padarinių.

NVO kreipėsi į aukščiausius Lietuvos vadovus, prašydami Europos Sąjungą (ES) būti ambicingos klimato kaitos politikos lyderiais, taip apsaugant neturtingiausias šalis, labiausiai pažeidžiamas bendruomenes. Tiktai ambicingesni veiksmai ES lygmeniu gali užtikrinti, kad ES klimato ir energetikos politika bus suderinta tiek su skurdo mažinimo tikslais, tiek su ES prisiimtais įsipareigojimais Kopenhagoje, ypač su siekiu sustabdyti pasaulinį atšilimą ties 2 laipsnių riba, o jei įmanoma – ties 1,5 laipsnių riba.

Kreipimąsi pasirašė asociacija „Nacionalinė nevyriausybinių vystomojo bendradarbiavimo organizacijų platforma“, asociacija „LITDEA“, susivienijimas Žali.LT, VšĮ „ANNONA Darnaus vystymosi centras“, VšĮ „Baltijos aplinkos forumas“, VšĮ „Darnaus vystymosi centras“, VšĮ „DVI Darnaus vystymosi iniciatyvos“, Lietuvos ornitologų draugija bei Lietuvos vartotojų institutas. Kreipimąsi taip pat pasirašo CONCORD, Europos lygmeniu veikiantis nevyriausybinių vystomojo bendradarbiavimo organizacijų skėtis, jungiantis daugiau nei 1800 organizacijų.

Kreipimąsi galite peržiūrėti čia.


burberry outlet online