30.09.14

Apie Baltijos jūrą pagalvoti ragino klozetai Vilnelėje


Rugsėjo 26 d. Vilnelėje, šalia Užupio meno inkubatoriaus, buvo atidengta instaliacija „Jūra prasideda tavo mintyse“. Iš 3 klozetų sudaryta kompozicija dar neįrengta sukėlė nemažai diskusijų. Instaliacijos autorė – Užupio meno inkubatoriaus rezidentė Jurgita Jakubauskaitė – teigia, kad pagrindinė idėja – raginti miestiečius pagalvoti apie kasdienių veiksmų padarinius aplinkai.

„Baltijos jūra šiuo metu tituluojama viena iš labiausiai užterštų jūrų pasaulyje. Kur ji prasideda? Atsakymo derėtų ieškoti  gretimoje aplinkoje, kad ir – vonios kambaryje,“ – teigia Baltijos aplinkos forumo aplinkosaugos komunikacijos specialistė Rita Norvaišaitė, inicijavusi instaliacijos atsiradimą.Kūriniu norima parodyti, jog net ir būdami daugiau nei už 300 km, darome įtaką vandens telkiniui, kuriuo su didžiausiu malonumu džiaugiamės vasarą.

Drauge su nuotekomis, lietaus vandeniu mes nuleidžiame gausybę teršalų, pavojingų cheminių medžiagų. Dalis jų nukeliauja iki pat mūsų mylimos Baltijos. Susisiekimas vonios kambarys-Baltijos jūra yra tik viena didesnės problemos istorija. Tą problemą galėtume vaizdžiai pavadinti Negalvoju ir širdies neskauda arba kitaip – neatsakingu vartojimu. Menininkė Jurgita Jakubauskaitė prideda: „sėdėjimas ant klozeto įmerkus kojas į Vilnelę turėtų ištrinti pojūtį, kad viskas nuteka kažkur. Kiekvienas supras, kad teršia tiesiai sau po kojomis“.

 

Instaliacijos atidengime dalyvavo Vilniaus meras Artūras Zuokas. Jo teigimu, kūrinio idėja išties gera, raginanti susimąstyti.

Daininkas Jurgis Didžiulis buvo pirmasis drauge su menininkė išmėgino instaliaciją.

 

Kūrinys iki spalio 13 d. kvietė vilniečius ir miesto svečius prisėsti ir pliuškenant kojomis pamąstyti apie taršą. Tai buvo galima atlikti vienumoje (ant atskirai stovinčio klozeto) arba diskutuojant su draugu (įsikūrus ant greta stovinčių dviejų klozetų). Nubristi iki ant Vilnelės seklumų esančios instaliacijos buvo galima gerai atsiraitojus kelnes arba apsiavus aukštesniais guminiais batais. Instaliaciją įgyvendinti padėjo santechnikos įrangos įmonė „Muresta“.

Instaliacijos atidarymą žiūrėkite čia.

Instaliacijos atidengimas buvo platesnės diskusijos – interaktyvios ekskursijos po Baltijos jūrą Užupyje – dalis.

„Tai simbolinis mentalinis veiksmas, kuriuo mes norime pakviesti vilniečius iš arčiau susipažinti su vandens telkiniu, prie kurio paprastai praleidžiame vasaras. Mintimis kviesime nukeliauti nuo savo vonios kambario iki mėgstamo paplūdimio prie Baltijos jūros”, –  renginį pradėjo Rita Norvaišaitė.

Renginio metu patirti Baltijos jūros grožį susirinkusiems padėjo vaizdinė instaliacija, Baltijos aplinkos forumo specialistai – ornitologas ir cheminių medžiagų ekspertė – pristatė Tyliojo pavasario istoriją (buvusią ir galimai įvyksiančią), o draugiškos aplinkai buitinės chemijos gamintojas „Probiosan laboratory“ papasakojo apie galimybę gaminti produktus be žmonėms ir aplinkai pavojingų medžiagų.

Apie Baltijos jūrą specialistai kalbėjo pasitelkdami garsią gamtosauginę Tyliojo pavasario (angl. Silent spring) istoriją, kuomet vienu metu dėl pesticidų naudojimo išmirė daug paukščių ir pavasarį, kai sparnuočiai labiausiai čiulba, jų praktiškai nesigirdėjo. Ar istorija nepasikartos su jau kitomis medžiagomis, kurių pilna mūsų buities produktuose, kosmetikoje? Baltijos jūra ne tik ošia, bet ir klega, gieda, riaumoja. Kas nutiks jei nebeliks gyvos dvasios ir stos tyla? Ką lemia mūsų kasdieniai sprendimai? Ar juos darome apgalvotai?

Renginio metu taip pat vyko dirbtuvės, kurių metu drauge su natūralios šviežios kosmetikos gamintoja „Uoga Uoga“ buvo daromi vonios burbulai be pavojingų cheminių medžiagų.

Daugiau nuotraukų čia.


burberry outlet online