16.02.15

Tarptautinę atsakingo turizmo savaitę – plėtojamas ekoturizmo produktas


Vasario 10-12 Baltijos aplinkos forumo specialistai drauge su ekoturizmo ekspertais iš Estijos ir Švedijos bei rinkodaros profesionalu išbandė bei plėtojo pėdsekystės paslaugą. Susitikimas simboliškai vyko tarptautinę atsakingo turizmo savaitę.

Pirmiausiai dalyviai išbandė sutrumpintą pėdsekystės paslaugos versiją. Vėliau – ilgai diskutavo, kaip šią paslaugą patobulinti, aptarė ekoturizmo kriterijus, egistuojančių rinką bei rinkodaros galimybes.

„Ekoturizmo rinka Lietuvoje yra iškreipta. Siūlomos nemokamos patirtys gamtoje neleidžia susiformuoti konkurencingoms mokamoms paslaugoms. Teikiantieji nemokamas paslaugas nei morališkai, nei finansiškai neįsipareigoja užtikrinti kokybės, o entuziazmas po keleto kartų išblėsta – nepalaikomas tęstinumas,“ – dikusijose teigė Baltijos aplinkos forumo specialistai. „Dėl šių sudėtingų sąlygų, gali tekti vietinę rinką kuriam laikui palikti nuošalyje ir orientuotis į užsienio turistus,“ – į diskusiją įsiterpė ekoturizmo atstovas iš Švedijos Jeppe Klockareson.

„Galbūt Švedijos turima Nature’s best sertifikavimo sistemos praktika galėtų pagelbėti turizmo plėtrai Lietuvoje,“ – svarstė Švedijos ekoturizmo asociacijos atstovas Jeppe Klockareson. Jis paaiškino, jog ši sistema orientuojama į vertinimo ir tobulėjimo procesą, ne į galutinį setifikato suteikimą. Daugelis verslininkų ir turizmo operatorių ženkliai pagerina savo paslaugų kokybę, sumažina poveikį aplinkai net jei ir sertifikato negauna.

Dar 2015 m. Baltijos aplinkos forumas plačiajai visuomenei pristatys pėdsekystės paslaugą, įgytą ekoturizmo produkto plėtojimo patirtį pateiks suinteresuotiems asmenims.

Projektą „Ekoturizmo plėtrai palankių sąlygų plėtojimas Lietuvoje“ dalinai finansuoja Šiaurės ministrų taryba.

Nuotraukos iš susitikimo.


burberry outlet online