11.08.15

Rodo pavyzdį: 7 metus savanoriškai tvarko valstybinę pievą


Nuo 2008 metų nevyriausybinė organizacija Baltijos aplinkos forumas rūpinasi biologine įvairove gausia Dvarčionių pieva. Vilniaus pakraštyje esančiame 4 ha plote renka šiukšles, šalina sužėlusius krūmus, šienauja, nupjautą žolę sugrėbia ir išveža. Organizacija teigia taip skatinanti ir kitų įmonių kolektyvus imtis globoti vertingas vietoves – tapti jų šeimininkais.

Justas Gulbinas, koordinuojantis pievos priežiūrą, sako: „Dvarčionių pieva mums – organizacijos veiklos simbolis, mūsų vertybių atspindys. Talkos kasmet dar labiau sujungia ir suvienija kolektyvą, primena dėl ko dirbame.“ Vaikinas neslepia, kad savanoriška pievos globa reikalauja finansinių ir žmogiškųjų išteklių – reikia užmokėti ūkininkui, šienaujančiam ir grėbiančiam lauką, sugalvoti, kur ir kaip nušienautą biomasę išvežti. „Šiemet mums ganėtinai pasisekė – šieną sutiko paimti ir už jį mūsų veiklą paremti žirgynas „Raudoni vakarai“. Gauta suma dalinai padengs šienavimo kaštus. Kitas išlaidas tikimės kompensuoti iš visuomenės paramos. Siūlysime paremti pievos priežiūrą įsigyjant Kūčių šienelį. Tai – praėjusiais metais mūsų sugalvota dovana Kūčioms. Dvarčionių šieną siūlome paskleisti po staltiese ir prisiminti paprotį-būrimą traukti šiaudą. Jau rudenį galėsite šių kuokštelių įsigyti,“ – dėsto Justas Gulbinas.

Dvarčionių pieva – savo gamtine įvairove išsiskirianti teritorija. Tai - vienas vertingiausių gamtos kampelių Vilniuje. Dar prieš keletą metų šias gamtos vertybes buvo užgožę krūmai, dabar čia plyti gražiausia pieva, pritraukianti ne tik įvairius paukščius ir gyvūnus, bet ir gamtos mokslų studentus. Dvarčionių pieva priklauso Vilniaus savivaldybei. Baltijos aplinkos forumas yra gavęs leidimą šią teritoriją tvarkyti. Kasmet į organizuojamas talkas organizacija kviečia ir plačiąją visuomenę.

Nevyriausybinė organizacija įsitikinusi, kad kiekviena įmonė ar įstaiga galėtų tapti vietovės šeimininku – ne būtinai žemės valdytoju, bet ja besirūpinančiu pagalbininku.  „Tai – kaip bendras kolektyvo augintinis – bendras rūpestis ir neapsakomas džiaugsmas, – sako Justas Gulbinas. Visus norinčius prisidėti prie šios veiklos, jis kviečia nedvejojant kreiptis.

Skirk paramą Dvarčionių pievai - užsisakyk Kūčių šienelio

Daugiau apie vietovių globą: gamtoje.org/veiklos-gamtoje/seimininkas 

Kontaktams: Justas Gulbinas, justas.gulbinas[at]bef[dot]lt, +370 5 215 9287

 


burberry outlet online