18.07.12

Meldinės nendrinukės šiemet žuvo ir dėl sausros žiemavietėse


Nendrynų stelbiamos perimvietės Europoje ir sausra žiemavietėse Afrikoje šiemet skaudžiai smogė ir taip kritinėje padėtyje atsidūrusiai sparčiai nykstančios meldinės nendrinukės populiacijai.

Organizacijos BirdLife International Meldinės nendrinukės apsaugos grupės ekspertai iš Vokietijos, Lenkijos, Vengrijos, Latvijos ir Baltarusijos liepos 12-14 dienomis lankėsi Lietuvoje su tikslu įvertinti čia įgyvendinamo meldinės nendrinukės apsaugai skirto projekto veiklų pažangą, pateikti savo rekomendacijų, pristatyti naujausių tyrimų duomenis ir pasisemti patirties.

Pasak grupės vadovo dr. Martino Flade, šią žiemą meldinė nendrinukė patyrė dar neregėtą smūgį ir tai tapo paskata ieškoti naujų apsaugos strategijų ir priemonių siekiant užtikrinti jos išlikimą.

Šių paukščių buveinės nyksta visame pasaulyje – Europoje jos apleidžiamos ar per daug intensyviai šienaujamos, o Šiaurės Afrikoje virsta ryžių laukais ir viešbučių rajonais arba kenčia nuo intensyvaus ganymo. Tokiame kontekste kiekvienas paukštis tampa svarbus, o siekiant išsaugoti rūšį, buveinių atkūrimas ir palaikymas Lietuvoje, kur šiemet priskaičiuota kiek daugiau kaip 60 giedančių patinų, yra labai svarbus.

Naujausių apskaitų duomenimis, meldinių nendrinukių maždaug trečdaliu mažėjo visose šalyse, kur jos peri: Lenkijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje ir Lietuvoje. Išimtimi laikytini tik gamtosaugininkų jau ne pirmus metus tvarkomi plotai Biebrzos nacionaliniame parke Lenkijoje, kur populiacija išliko stabili. Lietuvoje įgyvendinamo projekto partneriai glaudžiai bendradarbiauja su kaimyninės šalies kolegomis perimdami jų patirtį.

Meldinei nendrinukei perėti tinkamos buveinės ir jų palaikymo sąlygos yra išsamiai ištirtos mokslininkų. Taip pat gana daug duomenų surinkta tokiose šalyse kaip Prancūzija ir Ispanija, kur šie paukščiai apsistoja ir maitinasi migracijos metu. Neseniai atrastos ir jų žiemavietės Afrikoje, Senegale bei Malyje.

Tačiau ekspertai šiandien su dideliu susirūpinimu stebi padėtį Vengrijoje, kur meldinė nendrinukė nustojo perėti dėl iki galo nežinomų priežasčių. Manoma, kad tam įtakos galėjo turėti tokios stichinės nelaimės kaip trečdalį permiviečių sunaikinęs gaisras, kilęs 2003 m. bei dideli Tiszos upės potvyniai 2006 m. ir 2010 m., visiškai paskandinę lizdus.

Lieka nežinomi tikslūs meldinės nendrinukės pavasario ir rudens migracijos keliai ir dauguma žiemaviečių Afrikoje. Tarptautinėms paukščių žieduotojų pajėgoms pernai pavyko rasti naują žiemavietę Malyje ir pirmą kartą susieti ją su perimviete Ukrainoje. Iki tol viso migracijos kelio nukeliavusių sužieduotų paukščių sugauti nėra pavykę. Bene patikimiausias šiandien žinomas tokių duomenų rinkimo būdas – radijo siųstuvai, kurie taip pat pasitelkiami tiriant meldines nendrinukes.

Nepaisant didelio mokslininkų ir gamtosaugininkų dėmesio, nepavyksta įminti daugelio kitų su šia rūšimi susijusių mįslių. Viena tokių yra išlikimo strategija, dėl kurios energingai diskutuota susitikime Rusnėje.

Pasak daugelį metų meldinę nendrinukę tyrinėjančio eksperto iš Baltarusijos dr. Aleksandro Kozulino, galimas daiktas, kad jos apsaugai yra ypač svarbios vadinamosios centrinės populiacijos. Lietuvoje tokiomis laikomos viksvinės pelkės rytinėje Kuršių nerijos pakrantėje ir Žuvinto biosferos rezervate, kur buveinės sąlygos šiai rūšiai tinkamiausios.

Vadovaujantis vadinamąja metapopuliacijos teorija, būtent nuo šių perimviečių-„sostinių" būklės gali priklausyti visų šalyje perinčių paukščių likimas, todėl jos atkūrimas šienaujant ją sparčiai stelbiančius nendrynus yra ypač svarbus. Kaip ir numatyta Europos Sąjungos LIFE+ projekte, šios vertingos buveinės atkūrimas šiemet yra pačiame įkarštyje.

BirdLife suburta meldinės nendrinukės apsaugos grupė rūpinasi rūšies apsauga visame pasaulyje, stebi populiacijos būklę ir įgyvendina apsaugos priemones. Jos iniciatyva grupė pasaulio valstybių, tarp jų ir Lietuva, 2003 m. pasirašė Bonos konvencijos remiamą rūšies apsaugai skirtą tarptautinį susitarimą ir jį lydintį veiksmų planą (The Aquatic Warbler Memorandum of Understanding), tapusi pagrindinėmis meldinės nendrinukės apsaugos gairėmis gamtosaugininkams visame pasaulyje.

Daugiau įspūdžių iš susitikimo nuotraukų galerijoje čia.

Išsamiau apie meldinės nendrinukės apsaugą Lietuvojewww.meldine.lt

Išsamiau apie ekspertų grupę www.aquaticwarbler.net

Ž. Morkvėno ir V. Pilibaitytės nuotr. 
Meldinė nendrinukė fotografuota gavus specialų Aplinkos apsaugos agentūros leidimą
.


burberry outlet online