10.10.17

Nustatyta, jog net 37 bisfenoliai trikdo endokrininę sistemą


Švedijos Cheminių medžiagų agentūra (Kemi), atlikusi tyrimą su bisfenolių klasės junginiais, nustatė, kad net 37 iš 39 tirtų medžiagų gali trikdyti endokrininę sistemą.

Praeitų metų pabaigoje Europos komisija priėmė ribojimą dėl bisfenolio A (BPA) naudojimo terminiame popieriuje, iš kurio gaminami kasos čekiai. Ši medžiaga buvo įtraukta į Europos cheminių medžiagų agentūros (ECHA) kandidatinį sąrašą dėl savo toksiškumo reprodukcijai. 

Pasitelkiant naują atrankos tyrimų metodą, Kemi identifikavo daugiau negu 200 skirtingų junginių, kurių cheminė struktūra yra panaši į bisfenolio A. Pasak agentūros, tai reiškia, kad yra kur kas daugiau negu keliolika šios klasės junginių, apie kuriuos buvo kalbama iki šiol. 

Šeši iš šių junginių dėl savo savybių ir panaudojimo būdo atsižvelgiant į riziką turėtų būti teisinių veiksmų dėmesio centre:

  • Bisfenolis A
  • Bisfenolis F
  • Bisfenolis M
  • Bisfenolis S
  • 2,2-bis(4’hidroksifenil)-4metilpentanas      
  • Benzofenonas-2 

 

ES šiems junginiams inicijavo rizikos valdymo galimybių analizę pagal REACH reglamentą. Taip pat įtrauktos dar dvi medžiagos: bisfenolis AF ir tetrametil bisfenolis F. Dar trys junginiai yra vertinami, o fenolftaleinas, kuris dar ir dabar kartais naudojamas mokyklose per chemijos pamokas, jau yra įtrauktas į kandidatinį sąrašą.

Tuo tarpu pramonėje bisfenolis S dažnai pasirenkamas kaip ne ką saugesnė alternatyva bisfenoliui A. 2016 metų viduryje Europos komisija paprašė Europos cheminių medžiagų agentūros atlikti tyrimą dėl BPS terminiame popieriuje. Pasak komisijos, išvados bus skelbiamos 2018 metų sausį.

Trūkstama informacija

Kemi atlikta kompiuterinė simuliacija parodė, kad visi minėti bisfenoliai gali turėti endokrininės sistemos ardymo savybes, tačiau, pasak jų, įrodyti tai yra problematiška, nes nėra pakankamai toksikologinių duomenų apie maždaug pusę iš šių bisfenolių. Nuramina tai, kad, palyginus su BPA, kiti bisfenoliai naudojami labai mažais kiekiais ir nišinėse srityse, kur tiesioginis šių medžiagų poveikis yra ribotas.

19 iš šių medžiagų jau yra užregistruotos išankstine tvarka iki REACH 2018 termino pabaigos, o tai reiškia, kad dar nėra žinoma ar šios medžiagos yra Europos rinkoje. Papildoma informacija apie jų naudojimo pobūdį ir mastelį turėtų būti prieinama po registracijos termino pabaigos 2018 metų gegužės 31 d. Šiais duomenis yra ketinama pasidalinti su moksline bendruomene ir kitomis valstybinėmis institucijomis Švedijoje ir ES. Taip pat bus parengta apžvalga apie identifikuotus bisfenolius.

Atrankos tyrimų metodas

Kemi naujas atrankos tyrimų metodas sugrupuoja medžiagas pagal jų cheminę struktūrą, galimus panaudojimo būdus ir endokrininės sistemos trikdymo savybes remiantis kompiuterinėmis duomenų simuliacijomis. Naudinga tai, kad šis Švedijos cheminių medžiagų agentūros metodas yra taikomas universaliai ir gali būti panaudotas kitoms medžiagų grupėms tirti.

Parengta pagal:

https://chemicalwatch.com/58436/sweden-identifies-37-bisphenols-as-potential-edcs


burberry outlet online