26.04.12

Galimybė pasirašyti dėl referendumo iniciatyvų Baltijos aplinkos forumo biure


Nepaisant politinio sprendimo statyti naują atominę elektrinę Lietuvoje, visuomenėje tęsiasi aktyvios diskusijos apie šio projekto pagrįstumą.

Baltijos aplinkos forumas drauge su Aplinkosaugos koalicija yra ne kartą pasisakęs prieš atominę energetiką. Laikomės pozicijos, kad atominė niekada nebuvo ir nebus nei saugi, nei švari dėl taršos ir rizikos susijusios su branduolinio kuro gavyba, ligšiol neegzistuojančio saugaus radioaktyvių atliekų saugojimo ir transportavimo būdo bei jų naudojimo branduolinio ginklo gamybai. Realybės neatitinka ir jos šalininkų teiginiai, kad atominė energetika padeda užtikrinti energetinį saugumą, nes akivaizdu, kad naujajai jėgainei branduolinį kurą Lietuvai teks importuoti.

Atominė yra visiškai nepriimtinas būdas mažinti šiltnamio dujų išmetimus. Jų statyba ir uždarymas kainuoja brangiai, trunka ilgai, tenkina tik elektros energijos poreikius ir todėl tik simboliškai prisideda prie šilumos ūkio bei transporto taršos mažinimo. Koncentruotai perteklinę elektrą gaminančios jėgainės neskatina energijos taupymo ir blokuoja kitų, išties lokalių, saugių ir švarių alternatyvų – biomasės, vėjo ir saulės jėgainių statybas.

Be to esame įsitikinę, kad atsisakę naujos Visagino atominės elektrinės planų, turėtume stipresnes derybines pozicijas reikalaudami atsakingesnių mūsų kaimynų – Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos – veiksmų dėl naujų atominių jėgainių statybos.

Šiuo metu dvi iniciatyvinės grupės renka parašus siekdamos surengti referendumą dėl atominės elektrinės Lietuvoje – privalomąjį ir patariamąjį. 

Mūsų biure Vilniuje adresu Užupio g. 9/2-17 galima pasirašyti abiejų iniciatyvinių grupių parašų rinkimo lapuose. Primename, kad pasirašantieji lape turi nurodyti savo paso arba asmens tapatybės kortelės numerį.

Privalomojo referendumo iniciatyva
Renkami parašai privalomajam referendumui, kurio metu piliečių bus klausiama, ar jie pritaria draudimui projektuoti, statyti ir eksploatuoti visų tipų branduolines elektrines Lietuvoje.Piliečiams referendume pritarus šiai nuostatai, Lietuvoje būtų apskritai uždrausta atominė energetika.  

Išsamesnė informacija apie šią iniciatyvą www.uzreferenduma.lt

Už šią iniciatyvą galima pasirašyti iki liepos 11 d. darbo dienomis 8.00-18.00 val.

Iniciatyva „Žmonės sprendžia“
Iniciatyvinė grupė Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikė tokį  patariamojo referendumo tekstą:„Sprendimas statyti branduolinę (atominę) elektrinę Lietuvos Respublikos teritorijoje priimamas tik Tautos referendumu“. Piliečiams referendume pritarus šiai nuostatai, Seimas spręstų, ar surengti referendumą dėl atominės energetikos Lietuvoje.

Išsamesnė informacija apie šią iniciatyvą www.zmonessprendzia.lt
 
Už šią iniciatyvą galima pasirašyti iki birželio 27 d. darbo dienomis 8.00-18.00 val.

Privalomojo ir patariamojo referendumų palyginimas schemoje.
PDF - 0.9 MB


burberry outlet online