18.07.11

Jūrinės erdvės planavimas Lietuvoje: būtinas, bet lydimas iššūkių


Kaip planuojant Baltijos jūros ateitį tarpusavyje dera aplinkos apsaugos, energetikos, turizmo, regioninės plėtros ir kitos strategijos? Kodėl jose taip mažai minima jūra? Kuo remiantis bus planuojama Lietuvos jūrinė erdvė? Kaip suderinti skirtingus interesus išvengiant konfliktų?

Šiais ir kitais klausimais diskutuota Baltijos aplinkos forumo Lietuvoje ir Klaipėdos universiteto Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo instituto liepos 15 d., penktadienį, Aplinkos ministerijoje surengtoje diskusijoje jūrinės erdvės planavimo tema. 

Susitikime dalyvavę aplinkos apsaugos, energetikos, susisiekimo, užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministerijų specialistai turėjo galimybę susipažinti su nacionalinių ir regioninių strategijų analize, parengta įgyvendinant projektą „Integruotas Baltijos jūros akvatorijos erdvinis planavimas (BaltSeaPlan)“.

Studijos autoriai pastebi, kad šalies strateginiai dokumentai beveik išskirtinai orientuoti į sausumos teritorijas, pasigendama strateginių tikslų siekiant efektyviai naudoti jūrinius gamtos išteklius, trūksta strateginės vizijos siekiant skatinti atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą bei tarpsektorinės koordinacijos.

„Analizės išvados tokios, kad joms sunku nepritarti, tačiau natūraliai kyla klausimas, ką daryti?“ – reagavo diskusijos dalyviai. Į šį klausimą bent iš dalies turėtų atsakyti projekto partnerių rengiamos rekomendacijos nacionalinei jūrinės erdvės planavimo politikai. Pažymėjus, jog jūra Lietuvoje iki šiol neturi aiškaus savo šeimininko, kalbėta apie prioritetus, rodiklius ir gaires, būtinas derinant tarpvalstybinius interesus. Specialistai žadėjo, jog Lietuvos jūrinės erdvės planavimas jau šį rudenį pajudės iš mirties taško.

Daugelis pritarė, jog siekiant išvengti konfliktų, būtina į planavimo procesą įtraukti įvairias interesų grupes.Tačiau pripažinta, jog Lietuvos visuomenę, įpratusią jūrą sieti su laisvalaikiu ir turizmu, sudominti tuo, kas vyksta toli už horizonto, nebus lengva. Būtent tokiems ledams pralaužti skirtas Baltijos aplinkos forumo Lietuvoje šiemet organizuojamas viešų diskusijų ciklas pajūryje „Cafe Scientifique“.

Dalyviams taip pat buvo pademonstruota nauja interaktyvi Estijos Tartu universiteto specialistų rengiama priemonė interesų grupių įtraukimui į jūrinės erdvės planavimą „Boundary GIS Mapping Tool“, kuri ne tik leis grafiškai pavaizduoti jūrines veiklas, bet ir palengvins erdvės planavimą.

Išsamiau apie projektą: 

www.baltseaplan.eu

 


burberry outlet online